Vandkvalitet

Her finder du, takstblad og vores vandsregulativ for private kunder, samt generelle oplysninger om drikkevand

Bliv klogere på vandets vej

Hvad sker der med vandet når det regner og hvordan får vi rent drikkevand ud af det?

Her finder du de seneste vandanalyser fra vandværket

Vandanalyse November 2022
vandanalyse maj 22
vandrapport juni 2024
Vandanalyse marts 2024
Vandanalyse november 2023
Vandanalyse Januar 2023
vandanalyse rapport okt. 24
vandanalyserapport okt. 24
vandanalyserapport aug 24
vandanalyserapport aug 24
vandprøveresultater okt 24
vandprøveresultater okt 24
vandprøveresultater aug 24
vandprøveresultater aug 24
vandprøver juni24
analysetal 2024
vandanalyse tal ok 2023
vandanalysetal ok 2023

Hvorfor bliver er mit vand misfarvet?

Indimellem oplever alle at vandet har en anden farve når det kommer ud af vandhanen. Det kan ske i forbindelse med forstyrrelser i vandforsyningen f.eks. ved et brud på vandledningen.

Vandet kan blive rødt, brunt eller sort og kan indeholde sorte partikler. Det kan også have en ”metallisk” bismag.

Det kan skyldes et kortvarigt forhøjet indhold af jern og mangan i drikkevandet, men er ikke sundhedsskadelige.

Jern og mangan er naturlige forekommende stoffer i grundvandet og indgår som en del af vores daglige kost også som indhold i f.eks. vitaminpiller

Et stort indhold af jern kan give afsmitning på tekstiler så vent med vasketøjet til vandet er normaliseret. Mangan lave de små sorte partikler og give opvasken et lidt fedtet udseende.

Hvad sker der med vasketøjet?

Skulle du alligevel have været uheldig med vasketøjet så er der råd af hente her er Forbrugerrådets anbefaling:

“Tøjet lægges i vand tilsat 1 dl citronsyre pr. 10 l vand. Efter en halv time vrides tøjet og vaskes igennem i en varm sodaopløsning, med 3 dl soda til 10 l vand. Tøjet skylles og færdigbehandles som efter normal vask”

Information om jern og mangan!

Jern og Mangan er naturligt forekommende i vores vandværksboringer de forekommer i varierende mængder. Under vandværkets behandling af vandet udskilles jern og mangan under iltningen. Herunder ændres jern og mangans kemiske sammensætning, så der dannes klumper. Normalt tilbageholdes klumperne i vandværkets sandfilter, men det kan ikke undgås, at der i en vis udstrækning udfældes mangan og jern i ledningsnettet til forbrugeren.

Når trykket i forsyningsledningen er stabil forbliver jern og mangan i ledningen, men hvis der opstår brud på ledningen, bevirker det at trykkes ændres og derved rives der jern og manganpartikler med vandet.

Efter bruddets reparation sørger vandværket for en gennemskylning af ledningsnettet indtil vandet er rent og fint igen

Om drikkevandet i Kerteminde Kommune

Drikkevandet i Kerteminde Kommune overvåges efter lovgivningens rammer og krav. Ved overskridelser af grænseværdier vil forbrugere blive direkte orienteret af det vandværk eller forsyningsselskab, hvorfra de får vand. Vil du gerne vide mere om vandkvaliteten på dit drikkevand, er de almene vandværker og vandforsyningsselskaber forpligtet til at gøre analyseresultater tilgængelige for deres forbrugere. Nogle af vandværkerne offentliggør analyseresultater på deres egen hjemmeside, mens andre vandværker ikke har hjemmeside, hvorfor der også kan findes analyser på vandkvalitet via GEUS’ Jupiterdata (https://data.geus.dk/JupiterWWW/), hvortil analyseresultater uploades. 

Under ‘ Almene vandværker og forsyningsselskaber’ er der, hvor muligt, under de enkelte vandværker et link til vandværkets hjemmeside, hvor analyser af drikkevandet kan findes. 

Fremgår nyeste analyseresultater ikke af et vandværks hjemmeside, så må du som forbruger rette henvendelse til dit vandværk, da de gennem Drikkevandsbekendtgørelsens § 31 (https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2021/1110#id0f424249-9a65-4871-91d0-8817cc64c09a) er forpligtiget til at oplyse deres forbrugere om vandkvaliteten.